Hírek, események

Tündérkert Perecesen – Perecesi értéktár II.

Kísértetjárásba torkolló lakodalom...

Kísértetjárásba torkolló lakodalom…

A médiás-blogos Tündérkert-tábor legnagyobb vállalkozása az alábbi film elkészítése volt. Az eredeti tervekben más időzítés szerepelt, ám a nyár közepi esős napok keresztülhúzták a számításokat – pontosabban átírták a programot.

Zivatar által a terembe (a perecesi Új Bányamécs egyesület épületébe) szorítva kellett történetet, majd forgatókönyvet s végül forgatást rögtönözni. Másnap sikerült a sztori (egyáltalán nem megnyugtató, inkább felkavaró!) zárlatát jelentő szellemes jeleneteket rögzíteni, immár a Közösségi Házban, s ott zajlott a vágás is. Ezt követően megvolt az ünnepélyes bemutató is, a vetítést hol fojtott kuncogás, hol nyílt színi röhögés kísérte a nézők, azaz az önmagukkal szembesülő szereplők, alkotók részéről.

Most bárki gyönyörködhet a műben, aki kellően felkészültnek és eltökéltnek érzi magát a pokoli élmény befogadására…

 

logó-4b-

Súgógép és kék háttér

Súgógép és kék háttér

A televíziózás, a profi műsor- és híradókészítés fenti két különleges technikai megoldását is kipróbálhattuk a Mikomnál tett látogatás során.

A Miskolci Városi Televízió szerkesztőségében Nagy Erika és Rimaszécsi Gyula kalauzoltak végig, megmutatva a tévézés csínját-bínját, mesélve a technikai berendezésekről, a tévések mindennapos munkájáról, tevékenységük kulisszatitkairól. A tündérkertesek egy csoportképre össze is álltak az úgynevezett kék háttér előtt (amivel a trükkös felvételeket készítik; nem csak a Mikomnál, de Hollywoodban is!), valamint a legbátrabbak – csupa lány! – megmutathatták magukat annak a kamerának, amivel a híradók bemondóit veszik a MiTV-sek, és felolvashattak néhány napjainkban releváns napihírt is. Természetesen csak a képzelt tévénézőknek.

Minderről fényképek mellett pár videófelvétel is készült, ezeket mutatjuk be alant.

Ugyanaznap egyébként kihasználtuk az időt és a lehetőséget, ha már a Kishunyad utcában jártunk, kicsit körülnéztünk a belvárosnak ebben a részében, a Szent István és a Városház tér környékén. Hiszen a megyeszékhely várostörténeti érdekességeinek, emlékhelyeinek jelentős része ide csoportosul – volt miről beszélgetni.

varoshazter-1 varoshazter-2

logó-4b-

Ha színes az iskola, jobb odajárni!

Ha színes az iskola, jobb odajárni!

A virágokat kedveli Flóra, ezért virágokat is fotózott, amikor erre adódott lehetőség. Sőt, a feladatnak megfelelően le is írta gondolatait a tetszetős növényeket illetően.
Egy apróságban kell csak kiigazítanunk az alant olvashatókat. „Szerintem egy virágról nem lehet sokat írni” – pedig dehogynem! Mindenről lehet. Ügyesség, közlésvágy és gondolatgazdagság kérdése.
Azt mondanunk sem kell, a helyszín továbbra is a bulgárföldi tanintézmény.

Illusztrációnak viszont betettünk egy egész galériát (nem csak Flóra, hanem a többiek által készített képekből is), amelyek az épület közvetlen környezetében fellelhető flórát hivatottak bemutatni.

SAM_0147bulgarfoldi_20140521-Flora

logó-4b-

Második nekifutásra

Második nekifutásra

 Elindult a második webes/médiás/blogos műhely! Színhelye a Bulgárföldi Általános Iskola, résztvevői az intézmény hatodik á és bé osztályának tanulói.
Az első alkalom nagyjából az ismerkedésről szólt, bár a diákok már találkoztak korábban a műhelyvezetővel. Néhány nappal előtte többen is, akik a legutóbbi videós csoportba jártak, Fodor Laci révén, akkor még a foglalkozásra meghívott vendégként. Pár hete az eddigi tündérkertesekkel tartott sátoraljaújhelyi kiránduláson. S akadnak olyanok is többen, akik már a tavaly nyári Egyszer volt… programsorozat nyári, a kohászat területén (Factory aréna) és a vasgyári városrészben rendezett táborban is ott voltak, vetélkedőkön is szerepeltek.

bulgarfoldi_20140409-01

A szakköri órák, terv szerint, keddenként és csütörtökönként lesznek, délután, oktatás (és ebéd) után. Jellemzően itt, de igyekszünk majd kimenni alkalmanként Perecesre, saját szemünkkel látni vizsgálódásunk tárgyát, mert hiszen a Tündérkert program nem csak általában foglalkozik a borsodi megyeszékhellyel, otthonunkkal, a miskolcisággal, de kiemelt figyelmet szentel az egykori, bányászati múltjáról és kultúrájáról nevezetes településrésznek.

bulgarfoldi_20140409-02

logó-4b-