Blogos műhely

Ami valaha a lovasfutár volt, az indiánoknál a füstjel, az később a nyomtatott újság lett – mára pedig az internetes hírportálok, a blogok, az interaktív média.
Webszerkesztés, blogírás: ilyesmikkel foglalkozik a Webtárna szakkör. Közben a perecesi bányászat érdekes történetével is ismerkedünk.

Kísértetjárásba torkolló lakodalom...

Kísértetjárásba torkolló lakodalom…

A médiás-blogos Tündérkert-tábor legnagyobb vállalkozása az alábbi film elkészítése volt. Az eredeti tervekben más időzítés szerepelt, ám a nyár közepi esős napok keresztülhúzták a számításokat – pontosabban átírták a programot.

Zivatar által a terembe (a perecesi Új Bányamécs egyesület épületébe) szorítva kellett történetet, majd forgatókönyvet s végül forgatást rögtönözni. Másnap sikerült a sztori (egyáltalán nem megnyugtató, inkább felkavaró!) zárlatát jelentő szellemes jeleneteket rögzíteni, immár a Közösségi Házban, s ott zajlott a vágás is. Ezt követően megvolt az ünnepélyes bemutató is, a vetítést hol fojtott kuncogás, hol nyílt színi röhögés kísérte a nézők, azaz az önmagukkal szembesülő szereplők, alkotók részéről.

Most bárki gyönyörködhet a műben, aki kellően felkészültnek és eltökéltnek érzi magát a pokoli élmény befogadására…

 

logó-4b-

Súgógép és kék háttér

Súgógép és kék háttér

A televíziózás, a profi műsor- és híradókészítés fenti két különleges technikai megoldását is kipróbálhattuk a Mikomnál tett látogatás során.

A Miskolci Városi Televízió szerkesztőségében Nagy Erika és Rimaszécsi Gyula kalauzoltak végig, megmutatva a tévézés csínját-bínját, mesélve a technikai berendezésekről, a tévések mindennapos munkájáról, tevékenységük kulisszatitkairól. A tündérkertesek egy csoportképre össze is álltak az úgynevezett kék háttér előtt (amivel a trükkös felvételeket készítik; nem csak a Mikomnál, de Hollywoodban is!), valamint a legbátrabbak – csupa lány! – megmutathatták magukat annak a kamerának, amivel a híradók bemondóit veszik a MiTV-sek, és felolvashattak néhány napjainkban releváns napihírt is. Természetesen csak a képzelt tévénézőknek.

Minderről fényképek mellett pár videófelvétel is készült, ezeket mutatjuk be alant.

Ugyanaznap egyébként kihasználtuk az időt és a lehetőséget, ha már a Kishunyad utcában jártunk, kicsit körülnéztünk a belvárosnak ebben a részében, a Szent István és a Városház tér környékén. Hiszen a megyeszékhely várostörténeti érdekességeinek, emlékhelyeinek jelentős része ide csoportosul – volt miről beszélgetni.

varoshazter-1 varoshazter-2

logó-4b-

Ha színes az iskola, jobb odajárni!

Ha színes az iskola, jobb odajárni!

A virágokat kedveli Flóra, ezért virágokat is fotózott, amikor erre adódott lehetőség. Sőt, a feladatnak megfelelően le is írta gondolatait a tetszetős növényeket illetően.
Egy apróságban kell csak kiigazítanunk az alant olvashatókat. „Szerintem egy virágról nem lehet sokat írni” – pedig dehogynem! Mindenről lehet. Ügyesség, közlésvágy és gondolatgazdagság kérdése.
Azt mondanunk sem kell, a helyszín továbbra is a bulgárföldi tanintézmény.

Illusztrációnak viszont betettünk egy egész galériát (nem csak Flóra, hanem a többiek által készített képekből is), amelyek az épület közvetlen környezetében fellelhető flórát hivatottak bemutatni.

SAM_0147bulgarfoldi_20140521-Flora

logó-4b-

Iskolám és barátaim, meg a labda

Iskolám és barátaim, meg a labda

Fenti képet Gyuri készítette, csoportunk leglelkesebb, legaktívabb tagja, aki elsőként teljesítette azt a házi feladatot, hogy írjon egy kis fogalmazást arról, milyennek látja az iskoláját, mit szeret benne; vagy akár kit, kiket. Ő a barátait választotta, mint legfontosabb tényezőket az intézményhez való viszonyában. Amint épp az iskolaudvaron fociztak, le is fényképezte őket. Az alábbi fogalmazásból megtudhatjuk, kiket látunk és miért fontosak, érdekesek ők.

bulgarfoldi_20140520-Gyuri03Gyuri jutalma a szép feladatmegoldásért egy Milka csoki volt :)

bulgarfoldi_20140515-Gyuri01 bulgarfoldi_20140515-Gyuri02

logó-4b-

Lola meets Szabina, Diana & Melitta

Fenti leánykvartett utóbbi három tagja a Webtárna műhely jelenlegi tagja. Lola pedig a hasonló című német film (Lola rennt) főszereplője. A Tom Tykwer rendezte 1998-as mozi hősnője a másfél óra alatt elég sokat fut (innen az eredeti cím igéje), barátja megmentése érdekében, s a filmkészítők merőben hasonló hangulattal és képi hatásokkal illusztrálták ezt a folyamatos mozgást, mint amit a mi lányaink legutóbbi alkalommal készített fotói árasztanak magukból… A legutóbbi foglalkozás során született fényképeket sorba állítva és gyors egymás után vetítve az így feltáruló „sztori” – amely a Bulgárföldi iskola környezetét mutatja be expresszionista módon – kiválóan vegyíthető a mozis jelenetrészletekkel és aláfestő zenével. (Utóbbiért felelősek: Reinhold Heil, Johnny Klimek, Tom Tykwer)

Íme, a kombinált alkotás itt megtekinthető:

 

logó-4b-

Második nekifutásra

Második nekifutásra

 Elindult a második webes/médiás/blogos műhely! Színhelye a Bulgárföldi Általános Iskola, résztvevői az intézmény hatodik á és bé osztályának tanulói.
Az első alkalom nagyjából az ismerkedésről szólt, bár a diákok már találkoztak korábban a műhelyvezetővel. Néhány nappal előtte többen is, akik a legutóbbi videós csoportba jártak, Fodor Laci révén, akkor még a foglalkozásra meghívott vendégként. Pár hete az eddigi tündérkertesekkel tartott sátoraljaújhelyi kiránduláson. S akadnak olyanok is többen, akik már a tavaly nyári Egyszer volt… programsorozat nyári, a kohászat területén (Factory aréna) és a vasgyári városrészben rendezett táborban is ott voltak, vetélkedőkön is szerepeltek.

bulgarfoldi_20140409-01

A szakköri órák, terv szerint, keddenként és csütörtökönként lesznek, délután, oktatás (és ebéd) után. Jellemzően itt, de igyekszünk majd kimenni alkalmanként Perecesre, saját szemünkkel látni vizsgálódásunk tárgyát, mert hiszen a Tündérkert program nem csak általában foglalkozik a borsodi megyeszékhellyel, otthonunkkal, a miskolcisággal, de kiemelt figyelmet szentel az egykori, bányászati múltjáról és kultúrájáról nevezetes településrésznek.

bulgarfoldi_20140409-02

logó-4b-

A téma az utcán hever - újabb bejegyzések a Blogos táborból

A téma az utcán hever – újabb bejegyzések a Blogos táborból

Múlt és jelen – hatos busszal

templom-busz

http://perecesitunderkert.blog.hu/2013/07/24/a_multbol_a_maba_6-os_busszal

 

Mit látunk, mit láttatunk? I-II.

IMGP1502

http://perecesitunderkert.blog.hu/2013/07/23/mit_lattunk_mit_lattatunk

http://perecesitunderkert.blog.hu/2013/07/23/2-es_bejegyzes

 

Rímfaragás:

SAM_0026

http://perecesitunderkert.blog.hu/2013/07/25/_tehetseguk_nagyobbodhat

 

logó-4b-